5th GLOBAL RESEARCH PLATFORM WORKSHOP

Co-Located with 20th IEEE International Conference on eScience 2024 September 16-17, 2024

PROGRAM – June 28, 2024

	MONDAY, September 16, 2024
8:15-8:25am 10 min	Welcome and 4GRP Introduction – Maxine Brown, UIC
8:25-8:45am 20 min	Workshop Overview Global Research Platform (GRP): A Software Defined, Globally Distributed, Multi-Domain Computational Science Environment – Architectural Framework, Innovations, Future Directions – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
8:45-9:35am 50 min including Q&A	Moderator: Joe Mambretti, StarLight, iCAIR/NU KEYNOTE: Bridging the Data Gaps to Democratize AI in Science, Education and Society – Ilkay Altinas, UC San Diego, San Diego Supercomputer Center
9:35-10:35am 30 min 2 talks @ 30 min each	Session 1: Large-Scale Global Science (Part 1) Moderator: Maxine Brown, UIC SINET: High-Speed Academic Network as Scientific Information Infrastructure – Osamu Akashi, NII CloudEdge Fusion Project – Jason Haga, AIST
10:35-11:00am 25 min	Break
11:00-12:30pm 120 min 3 talks @ 30 min each	Session 1: Large-Scale Global Science (Part 2) Moderator: Maxine Brown, UIC IRI Facility – Chin Guok, ESnet ATLAS Network Data Challenge 2024 (DC24): Results and Plans for DC26 – Shawn McKee, University of Michigan UseGalaxy.ca: Implementing the Canadian Branch of the UseGalaxy Consortium – Carol Gauthier, Université de Sherbrooke
12:30-2:00 90 min	Lunch
2:00-3:30pm 90 min 3 talks @ 30 min each	Session 2: Next-Generation Research Platforms Moderator: Jim Chen, StarLight/iCAIR/NU National Research Platform – Mahidhar Tatineni, UC San Diego, San Diego Supercomputer Center Introduction to APAN APRP WG and Korea Research Platform Activities – Jeonghoon Moon, KREONET Center, KISTI National Data eXchange and KREONET with Korea Research Platform – Buseung Cho, KISTI/KREONET

3:30-4:00pm 30 min	Break
4:00-5:12pm 72 min 3 talks @ 24 min each	Session 3: Orchestration Among Multiple Domains
	Moderator: Francis Lee, SingAREN; Nanyang Technological University, College of Computing and Data Science
	Overview and Progress of the RED ONION Project – Susumu Date , Cybermedia Center, Osaka University, Japan
	AutoGOLE/NSI/ MEICAN/SENSE/Open Exchanges – Christopher Bruton, CENIC/Pacific Wave
	Non-IP Network Services in the GÉANT Community – Ivana Golub, PSNC/GÉANT
5:12-6:00pm 48 min 2 talks @ 24 min each	Session 4: High-Capacity WAN Services, High-Fidelity Flow Monitoring, Visualization, Analytics, Diagnostic Algorithms, Event Correlation AI/ML/DL
	Moderator: Christopher Bruton, CENIC/Pacific Wave
	Faster, Smarter, and Greener High-Capacity Networks – Rod Wilson , External Research, Ciena R&D
	DTN-as-a-Service and AIDTN – Jim Chen , StarLight/iCAIR/NU
6:00-6:10pm 10 min	Closing Session for Day 1 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
	TUESDAY, September 17, 2024
8:30-8:35am 5 min	Introduction to Day 2 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU
8:35-10:35am 120 min 4 talks @ 30 min each	Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 1)
	Moderator: Jeonghoon Moon, The KREONET Center, KISTI
	Research and Development: Beyond 5G/IoT Testbed with High-Reliability and High-Elasticity — Hidehisa Nagano , National Institute of Information and Communications Technology (NICT)
	Next-Generation Cyberinfrastructure – Aki Nakao , Graduate School of Engineering, University of Tokyo
	SciStream: Enabling Applications to Stream Data between Science Instruments and HPC – Rajkumar Kettimuthu, Argonne National Laboratory, University of Chicago
	Resilience High-Speed Network to Support Global Science Research – Francis Lee , SingAREN; Nanyang Technological University, College of Computing and Data Science
10:35-11:00am 25 min	Break

11:00-12:30pm 90 min 3 talks @ 30 min each	Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 2)
	Moderator: Michal Krsek, CESNET
	FPGA-Accelerated Parameter Estimation in Weibull Distribution for Network Traffic Flow Analysis – Yu-Kuen Lai , Computer Networks & Systems Research Lab, Dept. of Electrical Engineering, Chung-Yuan Christian University
	ArQNet: Argonne Quantum Network Testbed – Rajkumar Kettimuthu , Argonne National Laboratory, University of Chicago
	SCinet, OFCnet, and CENI – Marc Lyonnais, External Research, Ciena R&D
12:30-2:00pm 90 min	Lunch
2:00-2:30pm 30 min	Session 5: International Testbeds for Data-Intensive Science and the Transition to Tbps-800G-400G WANs (Part 3)
1 talk @	Moderator: Michal Krsek, CESNET
30 min each	Oak Ridge National Laboratory (ORNL) Quantum Networking Testbed – Speaker (invited)
2:30-3:30pm	Session 6: Enhancements of Major R&E Networks and Open Exchange Points (Part 1)
60 min	Moderator: Marc Lyonnais, External Research, Ciena R&D
2 talks @ 30 min each	ESnet's 10-year Strategic Plan – Chin Guok , ESnet
	Research Network Infrastructure Update in Taiwan – Te-Lung Liu, National Applied Research Laboratories/National Center for High-Performance Computing
3:30-4:00pm 30 min	Break
4:00-5:30pm 9 min 3 talks @ 30 min each	Session 6: Enhancements of Major R&E Networks and Open Exchange Points (Part 2)
	Moderator: Marc Lyonnais, External Research, Ciena R&D
	Internet2 and NA REX – Speaker (invited)
	CzechLight and Other CESNET Activities – Michal Krsek , CESNET
	StarLight Software Defined Exchange Testbeds for Data Intensive Science – Joe Mambretti , StarLight/iCAIR/NU/MREN
5:30-5:40pm 10 min	Closing Session for Day 2 – Joe Mambretti, StarLight/iCAIR/NU